BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

duminică, 11 iulie 2010

Una voce poco fa



Bărbierul din Sevilia  (Il Barbiere di Siviglia) este o operă bufă în trei acte, compusă de Gioacchino Rossini în 1816 avându-l ca figură centrală pe Figaro, avand un libret ce poarta semnatura lui Cesare Sterbini, care s-a inspirat din comedia omonima a lui  Pierre Beaumarchais.

Alte personaje importante sunt: Rosina, Don Basilio, Doctorul Bartolo şi Contele Almaviva.
Personaje secundare: Bertha, Fiorello.     

 Actiunea 

Chiar daca premiera a fost un fiasco, aceasta opera a rezistat trecerii timpului si a devenit un simbol al succesului si al repertoriului operei comice. Neastamparatul Figaro, barbierul orasului, priceput la toate, afla ca indraznetul Conte Almaviva s-a indragostit de tanara, bogata si frumoasa Rosina, viitoarea sotie a strictului Doctor Bartolo. Rosina il iubeste la randul ei pe conte, chiar daca nu il intalnise niciodata, si ii arunca o scrisoare de dragoste de la balconul ei. Figaro reuseste sa teasa o adevarata panza de paianjen in timpul operei, folosind nenumarate trucuri si masti, reusind in final sa ii uneasca pe cei doi indragostiti fara speranta, chiar inainte ca Rosina sa devina sotia doctorului.[sursa]


 Ma voi opri asupra ariei ''Una voce poco fa'', care este una din preferatele mele.

Parti din versuri


"Una voce poco fa
qui nel cor mi risuonò;"

 ''Sì, Lindoro mio sarà;
Lo giurai, la vincerò.''

"Io sono docile, son rispettosa,
sono obbediente, dolce, amorosa;
mi lascio reggere, mi fo guidar.
Ma se mi toccano dov'è il mio debole
sarò una vipera e cento trappole
prima di cedere farò giocar.''

 Incepem aprofundarea ariei prin enumerarea unor versiuni atat apartinand unor mezzo-soprane, cat si unor soprane. Personajul Rosina este scris pentru a fi interpretat de o mezzo in mod normal, insa si sopranele sunt distribuite in acest rol.


So here are some versions that will help us go deep into the understanding  of this aria.


In primul rand trebuie sa o mentionez pe ...extraordinara mezzo-soprana de coloratura: Cecilia Bartoli. Nu spun mai multe pentru ca nu am cuvinte sa descriu maiestria si genialitatea dansei.
 Of course, La Bartoli cannot be out of this list...




 Apoi....o alta mezzo-soprana cu al ei ''instrument'' nemaintalnit, nu am mai auzit pana acum o mezzo care sa sune atat de dark. Adaug si calitatea pe care i-o ofera interpretarii-pur si simplu glorioasa.Nu o fi ea cea mai geniala interpretare dintre toate si aria nu i se potriveste chiar 100% insa mi se pare ca transmite asa o putere, energie si ceva glorios.
Jennifer Larmore, a rare mezzo and a glorious version.Maybe not suiting her voice as other arias do.



Nu poate lipsi de pe lista nici Joyce DiDonato.O talentata si dupa cum se observa in videoclip reuseste sa fie credibila si sa se faca si temuta:)) Plus ca este o interpretare foarte amuzanta, in ton cu ideea operei.Rezulta-o actrita buna.


Trebuie sa mentionez ca inainte de un spectacol, exact inainte de a juca in aceasta opera, si-a rupt piciorul si a trebuit sa cante din scaunul cu rotile. Cum spunea ea in videoclipul de fata: ''The show must go on''.Aplauze pentru acest gest, in momentele astea dovedesc si mai mult ca sunt artistii adevarati. Brava!!!





Elina Garanca...inca procesez. Ceva nu se potriveste aici...In unele parti parca da, in unele parca nu..Inca nu gasesc o descriere, pas, mai ascult si revin.



Malena Ernman...o mezzo-soprana lirica, cu o voce frumoasa. Imi place versiunea ei.



Trecem la soprane...

Anna Moffo



Joan Sutherland....uyyy. 

Doamna asta are o voce mare(biig voice) si ce face cu ea e exceptional.Insa nu a reusit niciodata sa ma emotioneze, parca nu e pe emotie, pe acel feeling pe care ce-i drept nu toti reusesc sa il redea, asta nu inseamna ca nu vibreaza in felul lor, dar poate si in cazul dansei nu reuseste, e imposibil la vocea dansei sa lase emotia sa iasa, sa curga, poate ar afecta performanta...nu imi explic altfel.




 Diana Damrau...Didi draga (asa e alintul meu..shht, ramane secret:))

Este dinamita, explodeaza de energie, de voie buna, de sentimente constructive, e pe feeling mai direct:))

Sa nu mai zic de coloraturile alea grozave...

In extrema cealalta parca exista o oarecare duritate  in voce(interpretarea vocala), asa o aud eu.Cum zicea un prieten "rough singing". Si hai, hai ca nici ei nu i se potriveste 100%. Insa + pentru ca e zglobie si distractiva si pentru pentru interpretarea din latura teatrala.Si ea este o actrita buna.


Angela Gheorghiu

O supriza pentru mine sa o aud asa ca si Rosina. Este ok  interpretarea insa o prefer in zona Puccini, Verdi, etc.



Beverly Sills



Credibila..convinge. Si are asa un aer nobill  pe scena. Plina de voiosie, e acolo, simte ce spune. Pasiune e cuvantul.


Daca mai gasesc alte versiuni le atasez, pana atunci noapte buna:*

1 comentarii:

Georgia Bucea spunea...

WHAT ABOUT MARIA CALLAS?!